Airsoft

Airsoft is vanaf 2008 een officieel erkende sport in België maar wat houd dit nu in?

Bij Airsoft verdelen de spelers zich in 2 of meerdere teams en gaan een simulatie strijd aan. Hiervoor worden replica wapens gebruikt zoals in paintball enkel gaat airsoft verder, het gewicht, uiterlijk en de handeling van een airsoft replica zijn nagenoeg gelijk aan die van de echte variant.

In plaats van kogels gebruikt men 6mm biologische afbreekbare projectielen, ook BB’s genoemd.

Deze BB’s worden afgevuurd met behulp van luchtdruk. Airsoft wapens schieten vrijwel allemaal standaard +/- 276 voet per seconde (FPS), wat neerkomt op ci 95 meter/seconde. Het maximum bereik is tussen de 40m en 50m en accuraat tot op 30 meter afstand.

Een airsoft replica kan onmogelijk worden omgebouwd tot een vuurwapen.

Aangezien er geen gebruik gemaakt wordt van verfkogels zoals bij paintball staat fairplay aan de basis van deze sport, hierop wordt dan ook toegezien door meerdere marchalls, een scheidsrechter die de veiligheid en goede orde van het spel waarborgt.

Veel realistischer als airsoft kan het niet worden.

Special Forces zoals o.a. de SAS en Seals gebruiken Airsoft replica’s tijdens trainingen in CQB (Close Quarter Batlle).

De aanschaf en het bezit van een airsoft replica is in België vrij vanaf de leeftijd van 18 jaar.

Wie beoefend deze sport?

Iedereen vanaf de leeftijd van 18 jaar kan met deze sport beginnen. Dat maakt dat mensen met diverse beroepen terug te vinden zijn in deze sport: politie ambtenaars, ambulanciers, advocaten,.. tot een “gewone” arbeider of student.